Hulpverlener Alarmcentrale Jaap: “Mensen helpen, daar draait het om!”

Heb jij je ooit afgevraagd wie er aan de andere kant van de lijn zit wanneer je de alarmcentrale belt? Maak kennis met Jaap, een toegewijde hulpverlener bij VHD, die al meer dan 32 jaar bij ons werkt. Zijn motivatie? Kort maar krachtig: “Mensen helpen, daar draait het om!”

Jaap, waarom werk je als hulpverlener alarmcentrale bij VHD?

“Omdat ik het heel erg leuk vind om mensen die een probleem hebben te kunnen helpen. En dat is precies wat je hier de hele dag doet: helpen.”

Wat maakt jouw werk op de alarmcentrale bijzonder?

“Het is de menselijke connectie die ons werk zo speciaal maakt. Het geeft voldoening als je iemand in nood aan de lijn krijgt en jij kunt die persoon laten weten waar hij of zij aan toe is. Ik merk dat de rust dan langzaam terugkeert en dat mijn hulp dan ook écht impact maakt op iemands dag.”

Kun je ons iets vertellen over een specifieke situatie waarin je het gevoel had dat je echt een verschil hebt gemaakt in iemands leven als hulpverlener?

“Jazeker, een paar jaar geleden was er een meneer betrokken bij een aanrijding en zijn vrouw was op slag overleden. Een heftige situatie. Ik heb hem toen uitgelegd wat hij kon verwachten. Iedereen die ons belt, wil eigenlijk maar één ding: weten waar hij of zij aan toe is, zodat ze daarna goed geïnformeerd verder kunnen. Daarmee kon ik deze meneer echt ondersteunen in een noodsituatie.”

Hulpverlener Alarmcentrale Jaap - aan het werk

Wat denk je dat de grootste misvatting is die mensen hebben over het werk van hulpverleners?

“Dat het telefonisch helpen van iemand in nood snel moet. Bij VHD staat de kwaliteit van de hulpverlening bovenaan. Je moet weten waar het over gaat, zodat je iemand direct goed kan helpen. Dan zal iemand ook niet een tweede keer terugbellen als dat niet nodig is, namelijk.”

Welke eigenschappen of vaardigheden zijn essentieel om een goede hulpverlener te zijn?

“Innerlijke rust, dat is essentieel. Zo bewaar je de focus, ook als je een pittiger gesprek voert.” 

Wat zijn de voordelen van werken bij VHD?

“Dat ik elke dag variatie in mijn werk heb. Daarnaast vind ik het prettig om zo nu en dan in de ochtend vrij te zijn. Afgelopen dinsdag ben ik bijvoorbeeld naar mijn vader geweest, en dat kan gewoon. We zijn toen lekker gaan fietsen samen. Natuurlijk staat daar wel tegenover dat ik op zaterdag moet werken.” 

Denk je nu: ‘dit werk spreekt mij wel aan!’ Bekijk dan eens de vacature hulpverlener alarmcentrale

 

Deel dit artikel:

LinkedIn
WhatsApp
Twitter
Lees ook onze andere blogs: