ICT-manager Alexander: “Het is net een familiebedrijf, maar dan met 300+ man.”

Na een jaar sabbatical vol frisse inzichten en waardevolle ontwikkelingen was Alexander klaar voor een nieuwe uitdaging. Hij solliciteerde bij VHD als Manager ICT & Change en werd aangenomen. Van alle sollicitatiegesprekken sprong die van VHD er het meest uit voor hem. “Hoe meer ik over VHD te weten kwam en tijdens de gesprekken die ik voerde, hoe meer ik dacht: Dit is gewoon een hele leuke organisatie om voor te werken. Ook de 9+ mentaliteit sprak me erg aan.”

Waarom Manager ICT & Change?

Als people-manager vind ik het heel mooi om een team aan te sturen, maar ook vind ik het heel erg leuk en belangrijk om up-to-date te blijven over de innovaties en veranderingen op ICT-gebied en kennis te blijven vergaren over onder andere Cloud computing, data- en cybersecturity en AI. Ik wil zelf ook weten hoe dingen werken, zodat ik dit goed kan uitleggen aan andere managers en aan mijn team. Dus ik noem mezelf ook wel een people-manager waarmee ik bedoel dat ik ertussen sta en dat we op hetzelfde niveau communiceren.

Deze manier van leidinggeven heb ik meegenomen uit mijn horeca-ervaring; de gastvrijheid, klantgerichtheid en dienstverlening die daar centraal staan. Daarom ben ik ook in de rol van servicemanager gekomen bij mijn vorige baan. In die rol kon ik dat goed vertalen naar de dienstverlening en nu ook weer bij VHD. Helemaal in combinatie met de 9+ mentaliteit bij VHD is het gewoon heel belangrijk dat je snapt wat de klant voelt en ervaart en dat je sympathie kunt tonen. 

Wat maakt VHD zo’n leuke werkgever? 

Dat zijn de uitdagingen die op mijn bordje liggen: het samenvoegen van de teams ICT & Support & Implementatie, projecten en migraties die eraan komen. Ook de innovaties waarbij we bijvoorbeeld sprongen willen maken om bepaalde systemen te upgraden. Neem als voorbeeld Microsoft 365 waardoor we efficiënter en productiever kunnen werken. Het leukste hierin vind ik om de mensen mee te krijgen in de visie die ik heb en als kartrekker te fungeren.

“Als werkgever is het ook gewoon een hele fijne organisatie met goede professionals die hart voor de zaak hebben. Het is net een familiebedrijf, maar dan met 300+ man.”

Vertel eens wat over de afdeling

Onze afdeling bestaat uit: Systeembeheerders, Implementatie specialisten, Business Intelligence specialisten, Applicatiebeheerders en Softwareontwikkelaars. Het is een team van ca. 15 man. Op de afdeling heerst een goede en professionele sfeer, iedereen helpt elkaar. 

In ons team werken gedreven professionals die echt wel weten waar ze het over hebben. In eigenschappen kan ik het omschrijven als: nuchter, analytisch, humor en in een team kunnen werken, maar ook alleen. Teamdynamiek is voor mij heel belangrijk – daar valt of staat je team mee. Een paar keer per dag wil ik bij iedereen even checken: hoe gaat het, waar sta je? Zo gaan ze niet zo snel binnenvetten, maar spreken ze het uit. Dat vind ik ook fijn, om die dynamiek erin te houden. 

Waar kijk jij het meest naar uit als je naar je werk gaat?

Om de ontwikkelingen van mijn teamleden te zien. Bijvoorbeeld door een persoonlijk ontwikkelplan af te spreken met bepaalde certificaten en competenties die iemand kan behalen en de eventuele salarisverhoging die daarbij hoort. Het vormen van het team, daar kijk ik elke dag naar uit. 

Wat zijn verschillen tussen ICT bij een alarmcentrale en bij een “gewone” organisatie? 

Het is voor mij de eerste alarmcentrale waar ik voor werk. Ik denk dat het grootste verschil tussen VHD en andere organisaties is, dat er heel veel eigen ontwikkeling is en de eigen systemen: het facturatiesystemen is bijvoorbeeld inhouse ontwikkeld. Een ander verschil is het 24/7 bereikbaar moeten zijn. Dat betekent dat je de recoveries of back-ups goed daarop moet afstemmen. Een minuut niet bereikbaar is al veel te veel.

Hoe zie jij de toekomst van de ICT & Change -afdeling voor je? 

Ik zou graag zien dat elke rol op ICT-gebied die hier in de alarmcentrale nodig is, op ieder kennisniveau aanwezig is. Dus een mooi, geolied team dat voor elkaar klaar staat en goed kan communiceren. 

Mijn team staat echt open voor trainingen en cursussen. Dat is heel mooi! Zo hebben we een afdeling met medewerkers die goed op de hoogte zijn van de nieuwe technologieën en beschikken over de juiste vaardigheden en kennis.

Deel dit artikel:

LinkedIn
WhatsApp
Twitter
Lees ook onze andere blogs: