Anke: “Het hulpverlenen, mensen helpen, betekenisvol werk doen en daardoor een goed gevoel krijgen; dat spreekt mij aan.”

Anke werkt al sinds 2002 bij VHD en nog steeds iedere dag met veel plezier én veel voldoening. “Ik kwam binnen als allround medewerker waarin ik voornamelijk verkeersmeldingen behandelde. Dit vond ik erg leuk, maar ik wilde toch liever wat meer de diepte in. We deden in die tijd ook Salvage, dus ben ik op die afdeling gaan werken. Dit was ook erg mooi om te doen, want ik sprak met de gedupeerden, maakte dossiers compleet en kon veel zaken voor hen regelen. Na Salvage ben ik naar de afdeling Medisch & Zorg gegaan en dat doe ik nog nu steeds. Inmiddels ben ik naast de hulpverlening ook opleider van nieuwe medewerkers.

Wat doet de afdeling Medisch & Zorg?

Op de afdeling Medisch & Zorg krijg je te maken met diverse vraagstukken van reizigers in het buitenland én van Nederlanders die in het buitenland wonen, maar nog wel een Nederlands paspoort hebben. “Het is erg divers. Iemand belt bijvoorbeeld vanuit het buitenland die in het ziekenhuis is beland met een gebroken been, hartfalen of een wat lichtere medische melding. Wij regelen dan hun medische dossiers, checken de garanties in het ziekenhuis, hebben contact met de artsen in Nederland en met (familie van) de gedupeerden en regelen vluchten of ander vervoer terug naar Nederland.

“Natuurlijk is het soms ook wel heftig wat ik aanhoor. Dit vond ik in het begin wel lastig om los te laten. Nu kan ik dat heel goed, dat leer je vanzelf. Je moet beseffen dat je wel écht met mensen te maken hebt en je ze op dat moment helpt en ontzorgt. We hebben gelukkig een heel fijn team en vangen elkaar op na een moeilijk dossier of een heftig gesprek. Dan kunnen we er goed over praten met elkaar.”

Waarom de hulpverlening?

“Ik vind het heel mooi om iets voor mensen te kunnen betekenen; het is heel dankbaar werk. Het voelt heel fijn dat je iemand in nood weer verder op weg kunt helpen. Het hulpverlenen, mensen helpen, betekenisvol werk doen en daardoor een goed gevoel krijgen; dat spreekt mij aan. Dus naast mijn rol als opleider, wil ik zelf ook heel graag actief blijven als hulpverlener.”

Als hulpverlener werk je niet van 9-5, maar daar ziet Anke juist de voordelen van in: “Ik kan niet meer anders. Als ik soms alleen maar dagdiensten door de weeks heb, verlang ik gewoon weer naar een weekenddienst. Dan ben ik lekker vrij als anderen aan het werk zijn en dat is ook wel fijn af en toe.”

Kan je iets meer vertellen over jouw rol als opleider?

“Als nieuwe medewerkers binnenkomen op onze afdeling volgen ze eerst een opleiding van 4-6 weken, 4 dagen per week. We zijn nu ook bezig met een kortere variant die enkele dagen duurt voor mensen die nóg sneller aan het werk willen. Hier leren de medewerkers  om een intake te doen voor de afdeling. Ze kunnen de hulpvraag aanhoren en alvast categoriseren. Zo staan er geen mensen in de wacht met hun hulpvraag en hebben ze alvast iemand aan de lijn. Hierna neemt een hulpverlener het gesprek over. De klassen zijn heel divers, er is een leuke mix tussen studenten en mensen met al wat meer levenservaring. De studenten pakken het allemaal snel op, maar degenen met meer levenservaring gaat gesprekken voeren weer makkelijker af. Daardoor ontstaan er ook hele diverse teams. Het is niet zo dat ze na deze opleiding volledig losgelaten worden; we gaan samen de vloer op en krijgen begeleiding van mij én andere naaste collega’s.“

Wat is er zo prettig aan werken bij VHD?

“Er hangt een hele fijne sfeer in de organisatie en dus ook op onze afdeling Medisch & Zorg. We halen met elkaar het onderste uit de kan. En ja, het feit dat ik hier al 20 jaar werk zegt ook wel genoeg, toch? Ik voel me als een vis in het water.”

“Verder zit ik in het bestuur van de personeelsvereniging waar we superleuke dingen mogen organiseren. We hebben zelfs een keer een helikoptervlucht gehad als uitje, dat was echt geweldig! Verder zorgen we voor een opkikkertje als iemand langdurig ziek is en haken we in op alle feestdagen. Denk aan paashazen zoeken, een paasbrunch en een kerstdiner.”

Ook werken bij VHD?

Wil jij net als Anke ook dagelijks betekenisvol werk doen? Wij hebben verschillende vacatures openstaan. Bekijk ze hier.

Deel dit artikel:

LinkedIn
WhatsApp
Twitter
Lees ook onze andere blogs: